Välkommen till Nätsmart Mora
Samhällets digitalisering medför många nya möjligheter och utmaningar, så även i skolan. Nätsmarthet är en viktig kompetens för att kunna hantera detta, samt för att aktivt kunna delta i och vara medansvarig i en demokratisk samhällsutveckling. Den tekniska utvecklingen går i hög fart och det är utmanande för både personal och vårdnadshavare att hålla sig uppdaterade för att kunna vara ett stöd för eleven i digitaliseringsprocessen.
Nätsmart Mora är vårt arbete med att skapa förutsättningar att bättre hantera digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Förvaltningens digitala skolutvecklare leder nätsmartgruppen som består av pedagoger från alla stadier. Nätsmartgruppens uppdrag är att ge lärare och vårdnadshavare stöd i dessa frågor. Bl.a. genom denna webbplats.
Du navigerar dig vidare genom att klicka på flikarna i vänsterkanten. Material och övningar är uppdelat efter vilken ålder det är anpassat för och även i olika underkategorier:
- Källkritik
- Integritet och säkerhet
- Sociala medier
- Upphovsrätt
Du hittar även material som hjälper vårnadshavare att prata med/stödja sina barn/ungdomar under fliken För vårdnadshavare.
Några exempel på arbetet med Nätsmart Mora:
- Varje skola ska i sin lokala utvecklingsplan beskriva konkret hur man tänker arbeta med nätsmarthet.
- Fortbildning för pedagoger/vårdnadshavare, exempelvis genom föreläsningar eller stöd av digitala skolutvecklare.
- www.natsmartmora.se är hjärtat i satsningen där vi samlar material, övningar, tips, viktiga kontaktuppgofter mm. som ett stöd för pedagoger och vårdnadshavare
- Färdigplanerade arbetsområden i Nätsmart finns tillgängligt för alla Moras pedagoger i lärplattformen Loops.
- Projektet Nätsmart Mora för en hållbar framtid är ett samarbete mellan För- och grundskoleförvaltningen, Socialförvaltningen och Polisen. Projektet där vi under perioden 2020-2022 har erhållit medel från Hållbara idéer ska ge förutsättningar för elever och personer i elevers närhet att utveckla kunskaper och förmågor att hantera digitaliseringens möjligheter och utmaningar.