Källkoll Corona
Ska Sverige sättas i karantän?
UR erbjuder detta reportage om journalisterna Jack Werners och Åsa Larssons arbete med källkritik kring Corona-situationen.
Ska Sverige sättas i karantän?
UR erbjuder detta reportage om journalisterna Jack Werners och Åsa Larssons arbete med källkritik kring Corona-situationen.
Sveriges Radio rapporterar om en gymnasieskola i Kristianstad där rykten om att en elev på skolan smittats av Corona spreds på sociala medier.
Lyssna på båda reportagen och diskutera i grupp eller helklass:
UR erbjuder Lärarpodden diktatorn. På denna länk kan du lyssna om läraren Josef Sahlin som berättar om hur han...
...låter sina elever på skapa fejkade sidor på nätet. Uppgiften är att få både text och layout att framstå som trovärdiga, trots att innehållet är falskt. Målet är att få eleverna medvetna om hur lätt det är att skapa desinformation och att öva dem i källkritiskt tänkande. Ett arbete som innehåller flera etiska fallgropar för såväl lärare som elever - sidorna publiceras ju faktiskt på riktigt!
(https://urplay.se/program/192646-didaktorn-ljuga-sig-till-sanning)
Internetstiftelsen Sverige erbjuder ett lektionspaket med introducerande uppgifter i källkritik lämplig för åk 4-9
Digital källkritik är ett skolprogram för årskurs 4-9 bestående av fyra lektionstillfällen á 60 minuter:
Skolprogrammet och tillhörande handledning är framtaget för The Hub på Universeum.
Arbetsmaterial
Webbplatsen Surfa Lugnt erbjuder massor av material och övningar kring Integritet, sociala medier och källkritik. Här finns presentationsmaterial för både unga och vuxna samt lärarhandledning/manus till lektioner.
Materialet är kategoriserat under rubrikerna: Föräldrar, skola, unga 13-16, unga 9-12.
Internetstiftelsen i Sverige erbjuder en bank med lektionsplaneringar om källkritik. De digitala lektionerna är ett fritt material för lärare.
AV-media region Kronoberg erbjuder denna källkritikövning.
Den består av filmer att titta på med tillhörande källkritiska frågor att besvara. Konkret och bra övning!
Svenska Yle erbjuder kortfilmer med diskussionsfrågor om källkritik. Serien heter "Allt du behöver veta om källkritik på nätet".
OBS! ANVÄND WEBBLÄSAREN EXPLORER. Chrome kanske ej fungerar!!!
UR erbjuder genom webbplatsen Orka plugga filmer om källkritk som du kan använda i din undervisning eller för diskussion/samtal i ditt arbetslag.Orka plugga är en satsning om studieteknik från UR
Filmer om källkritik på Orka plugga
Förstå kunskapskraven: Om källkritik
Källkritik: Söka och granska källor
Källkritik: Att dela på internet
Källkritik: Om digitala fotspår och filterbubblor
I denna facebookgrupp hittar du purfärska exempel på falska nyheter/annonser/inlägg mm. Följ gärna gruppen och diskutera dagsaktuella exempel med dina elever.
Lite stödfrågor till diskussion omkring falska nyheter på bluffakuten:
Här kan du läsa en artikel där pedagogen Josef Sahlin berättar om hur hans elever fick i uppgift att skapa websidor där de skulle ljuga så bra som möjligt. Eleverna får i denna övning upptäcka hur lätt det är att sprida falsk information på nätet/sociala medier. Denna övning kan man göra i flera varianter på sitt eget sätt, bara fantasin sätter gränser.
Metro erbjuder filmer om hur man kan gå tillväga för att granska olika typer av material. Se filmerna och diskutera tillsammans innehållet.
Här hittar du en övning som handlar om konsekvenser när man ej är källkritisk och delar saker vidare på nätet/sociala medier. Finns även tillhörande diskussionsfrågor.
Här hittar du en övning kring fejknyheter. Den består av en kort film från DN om hur en fejknyhet skapas och övningar till filmen.
UR Skola erbjuder fyra avsnitt om källkritik med tillhörade arbetsmaterial. Se filmerna och arbeta sedan med material och övningar i lärarhandledningarna som du hittar på samma webbplats. Avsnitten handlar om:
Statens mediaråd erbjuder metodmaterialet Propaganda och bilders makt som du kan jobba med i klassrummet. Materialet består av en lärarhandledning och de två modulerna Bild är ett språk och Konsten att övertyga. Modulerna fungerar bäst som en helhet men kan även användas separat.
Här hittar du foldern viralgranskaren med övningar, lärarhandledning och länkar till filmer.
Del 1 är övningar anpassade för barn 6-11 år
Del 2 är övningar anpassade för ungdomar 12-18 år